Teksten er hentet fra en artikkel vi har skrevet i Fedrelandsvennen.

Det finnes et stort utvalg forskjellige typer hekkplanter. Men før du begynner å se på alternativene kan det være lurt å tenke over hvilken funksjon hekken skal ha.

Skal den skjule for innsyn, ramme inn, skjerme mot vind, være til pryd eller kanskje en kombinasjon? Alle typer hekk har ulike egenskaper, og forhåpentligvis kan denne artikkelen hjelpe deg med å velge riktig type.

Elsket og hatet

Når jeg hjelper kunder i hagesenteret som skal ha ny hekk, er det spesielt én type hekk mange har et forhold til. Både på godt og vondt. Enten kommer de målrettet inn og vet akkurat hva de skal ha, eller så skal de absolutt ikke ha den. Jeg snakker selvfølgelig om tuja.

Men det er ikke uten grunn at tuja har vært en populær hekkplante i mange år i Norge. Den er vintergrønn, vokser fort, krever relativt lite vedlikehold og er også ganske billig.

Det største minuset med tuja, etter min mening, er at den ikke tåler hard beskjæring. Har den først vokst seg stor og bred, er det i grunn lite man kan gjøre for å gjøre den smalere. Beskjærer du inn til brun og tørr ved, spretter den ikke nye friske skudd. Blir den derimot godt vedlikeholdt og klippet tett, kan tuja være både praktisk og fin.

Vintergrønne alternativer

Ønsker du en vintergrønn hekk finnes det flere gode alternativer. De siste årene har laurbærhegg «Etna» blitt mer og mer populær i kystnære strøk. Den har store blanke blader, blir tett og kan bli opptil to meter høy. En stor bonus er at den også tåler kraftig beskjæring helt inn til stammen, skulle den plutselig vokse seg ut av proporsjoner. Tåler både sol og skygge.

Et mer kjent alternativ er barlind. Vintergrønn, tett, vinterhardfør og lettstelt. Barlind tåler i grunn det meste. Bare ikke spis den, hele planten er nemlig giftig.

Laurbærhegg Etna

Klassikeren

Den mest solgte hekken er uten tvil vinterliguster. Med milde vintre holder den stort sett på bladene, men havner likevel et sted mellom vintergrønn og løvfellende. Den er hurtigvoksende, men bør klippes regelmessig de første årene for å bli tett i bunn. Siden den vokser så fort må man også beregne to-tre runder med hekksaksa for å holde formen stram og fin gjennom sesongen. En nyklipt vinterliguster gir en stram og ryddig innramming av hagen.

Bøk er også en populær hekkplante. Den er ikke vintergrønn, men beholder de visne bladene på hele vinteren og gir god skjerming. Kan bli så høy du nesten bare vil. Bladene faller av når de nye bladene kommer på våren. Kommer også med røde blader, blodbøk.

Vinterliguster

Hekk til pryd

Jeg elsker når folk tør å velge annerledes i hagen. Skal du ikke skjerme mot noe spesielt, men ramme inn og ha noe vakkert å se på i hagen, er det mye man kan bruke som hekk som ikke nødvendigvis er å finne i hekk-avdelingen i hagesentrene. Hva med en duftende hekk av syriner? Eller bambus? Eller en rad med høye prydgress som vaier i vinden? Mulighetene er mange. En av mine personlige favoritter er syrinhortensia. Den blomstrer med store klaser fra juli til september, og kommer i både lave, middels og høye varianter.

Syrinhortensia, nydelig som hekk!

Les mer fra våre gartnere her