Jeg snakker selvfølgelig om vårblomstrende løk. Ønsker du en hage full av krokus, perleblomster, påskeliljer og tulipaner må du plante løk nå i høst! Det er utrolig enkelt og gir masse glede gjennom hele våren. Ikke minst er det en fin og viktig velkomst for humlene som våkner etter vinterdvalen.

Men først, hvordan? Det er kanskje enklere enn du tror. Løk kan trives nesten over alt, så lenge det er noen få timer sol og ikke alt for tung og våt jord (da kan den lett råtne). Grav et hull som er to til tre cm dypere enn selve løken, sett den ned og dekk til med jord. Så enkelt! Det beste tidspunktet å plante på er oktober-november, men er det mildt kan man fint plante senere også. Jeg har til og med hatt suksess med å plante glemte løkposer i februar, men det er kanskje ikke å anbefale.

Noe av det jeg liker aller best med vårblomstrende løk er at man ikke trenger sette av store områder i hagen for å få plass (plassproblemer tror jeg de fleste hageentusiaster kan kjenne seg igjen i). Løk er perfekt å dytte ned mellom andre planter som ikke gjør så mye ut av seg på våren! For eksempel har jeg masse løk innimellom staudene som bruker lenger tid på å komme i gang, eller blomstrer senere på sommeren. Dobbel glede på samme hageflekk!

Det jeg liker aller minst er at rådyrene elsker tulipaner. Har du rådyr innom i hagen som meg kan du likevel fint plante for eksempel snøklokker, påskeliljer, perleblomst og allium.

Er du god til å planlegge kan du få blomstring fra februar til langt ut i juli kun med løk. Det aller første som titter frem er snøklokkene. Deretter kommer de vakre små krokusene etterfulgt av påskeliljer og pinseliljer. I april og mai står perleblomst og tulipaner i full blomst, og til slutt blomstrer allium i juni og juli, alt etter sort. For å nevne noen! Det står forresten alltid på posen når sorten du kjøper blomstrer.

Som jeg nevnte tidligere, er det utrolig enkelt å plante løk. Det som derimot er mye vanskeligere er å bestemme seg for hvilken sort man skal gå for. Det finnes uendelig med varianter. Aller størst er kanskje utvalget i tulipaner, som finnes i alle regnbuens farger. Til og med svart! Eller, nesten svart i alle fall. ‘Queen of Night’ heter den. Utrolig lekker og veldig populær.

De siste årene har ulike typer Allium blitt mer og mer populære. Med god grunn! Lekre, lekne og elegante. Allium blomstrer ganske sent, stort sett rundt juni, men her finnes det også utrolig mange ulike sorter. Tips, allium får ofte ganske stygge blader når de er klare for å blomstre. Disse kan du klippe av, eller så kan du plante stauder med fint bladverk ved siden av som dekker. For eksempel hosta eller alunrot.

Når løken er ferdig blomstret er det lurt å la planten visne ned slik at næringen trekker tilbake i løken. Du kan også grave opp løken og oppbevare den et tørt sted frem til neste høst. Graver du den opp er det også viktig å la løvet henge igjen og visne på løken.

Du angrer aldri på at du plantet løk når våren kommer. God høst!