Å få til et staudebed som blomstrer hele sesongen fra vår til høst kan være en utfordring. Det finnes tusenvis stauder, og møter du uforberedt opp på hagesenteret for å handle er det lett å falle for fristelsen å kjøpe stauder som er i blomst der og da. Det ser flott ut når du planter, men så går det noen uker, og plutselig er bedet bare grønt.

Det er nemlig slik at de aller fleste stauder har begrenset blomstringstid, ofte rundt tre-fire uker. Da trenger du ganske mange forskjellige stauder for å ha et bugnende bed hele sesongen. Men det finnes selvfølgelig noen unntak. Jeg skal nå komme med noen tips til stauder med lang blomstringstid. Velger du disse kan til og med et bitte lite staudebed blomstre ustoppelig fra mai til frosten kommer.

Kattemynte

En av våre favorittstauder! Med sine blålilla blomster fyller den bedet fra mai til oktober. Trives i sol og tåler godt litt tørke. Klipp den gjerne ned når den er avblomstret, så kommer den opp igjen i full blomst på kort tid. Humlene elsker den også!

Storkenebb ‘Rozanne’

En storblomstret storkenebb som blomstrer fra juni til frosten kommer. Flott i et stort staudebed eller som bunndekker under et tre.

Storstjerneskjerm ‘Roma’

Hardfør staude med nydelige blomster fra juni til august. Sol/halvskygge og gjerne litt fuktig jord. Nydelige å ta inn i vasen. 

Scabiosa

Finnes i rosa og lilla, og blomstrer fra juli og utover høsten. Vil ha mye sol. Knip gjerne av blomstene etter hvert som den blomstrer av.

Steppesalvie

Blomstrer med flotte lilla spir fra juni til august. Trives i sol og tåler godt tørke. Klipper du den ned med en gang den er avblomstret kan du få en liten bonusblomstring før sesongen er helt over.

Flotte blader

Et annet tips for å få et vakkert bed gjennom hele sesongen er å velge stauder med dekorativt bladverk. For eksempel Brunnera Macrophylla (også kjent som forglemmegeisøster), Alunrot, Marikåpe, Hosta og ulike typer prydgress. Høstormedrue har også nydelige mørkerøde blader som er like dekorative som selve blomsten. 

Og husk, et staudebed blir aldri helt ferdig, så fortvil ikke om det ikke ble akkurat som du så for deg med en gang. Det er aldri for seint å ommøblere og supplere.

Les mer fra våre gartnere her

Plant nå – nyt til våren!

Plant nå – nyt til våren!

Jeg snakker selvfølgelig om vårblomstrende løk. Ønsker du en hage full av krokus, perleblomster, påskeliljer og tulipaner må du plante løk nå i høst! Det er utrolig enkelt og gir masse glede gjennom hele våren. Ikke minst er det en fin og viktig velkomst for humlene...

Er gresset grønnere på den andre siden?

Er gresset grønnere på den andre siden?

En grønn, flat plen uten mose og ugress krever tid og kjærlighet. Til og med den flotteste ferdigplen krever vedlikehold for å holde seg like fin. Men det trenger ikke å være enten eller. Hvis du bare husker på én ting, mener jeg det er godt nok for de aller fleste...

Hvilken hekk velger du?

Hvilken hekk velger du?

Teksten er hentet fra en artikkel vi har skrevet i Fedrelandsvennen. Det finnes et stort utvalg forskjellige typer hekkplanter. Men før du begynner å se på alternativene kan det være lurt å tenke over hvilken funksjon hekken skal ha. Skal den skjule for innsyn, ramme...

Forleng sesongen med drivhus

Forleng sesongen med drivhus

Drivhus og veksthus skaper den perfekte kjøkkenhage. Vil du dyrke egne grønnsaker som tomat, agurk, paprika og chili, eller prøve ut planter som krever et varmere klima som for eksempel melon, kan det være supert å ha sitt eget drivhus. Forleng sesongen med drivhus...

Stell av blomster i ferien

Stell av blomster i ferien

Skal du på ferie og er bekymret for blomstene i varmen? Gartnertips til stell av blomster i ferien Frøydis Andersen har vært gartner siden 2001 og startet hos oss på Oddernes gartneri i 2017. Hun vet alt som er verdt å vite om planter og blomster. -Er man mye borte om...

La våre gartnere hjelpe deg

La våre gartnere hjelpe deg

Vi inviterer til hagefest 4. - 7. April i uteavdelingen. La våre gartnere hjelpe deg! Hele vårt gartner team står klare til å veilede deg når vi inviterer til hagefest. For skal du lykkes i hagen din så kan det lønne seg å snakke med fagfolk. Vi har fire erfarne...